Kifrahorse Saddle Fitting

Saddle Fitting with Care


2020-05-11

Je paard is geen fiets

“Je paard is geen fiets”  Deze pakkende tekst kwam ik tegen tijdens het scrollen op Instagram.

Je zou denken, “nee natuurlijk is een paard geen fiets” echter, en dan spreek ik vanuit mijn werkveld als zadelpasser, maak ik in de praktijk wél mee dat eigenaren het paard als een fiets zien.

Laten we maar meteen het grote verschil tussen de fiets en een paard benoemen. Bij de aankoop van een fiets zit er al een zadel op. De fiets heeft ook onderhoud nodig en krijgt ook weleens een lekke band. De stalling voor je fiets zal waarschijnlijk iets goedkoper zijn dan de stalling van je paard.
Bij een paard daarentegen zit er vanaf de geboorte niet standaard een zadel op. Daar komen wij als zadelpassers om de hoek kijken.
Iedere eigenaar wil vanzelf sprekend dat het paard fijn en ontspannen onder een zadel kan bewegen en jij als ruiter wil natuurlijk ook fijn zitten, zodat je je hulpen op de juiste manier kunt geven, waardoor jullie als combinatie nóg meer plezier aan elkaar beleven en wellicht wel nog beter presteren op wedstrijden.

Het klinkt heel mooi, wat hierboven beschreven staat, maar helaas voor het paard, vergeten sommige eigenaren dat er naast budget voor een paard en stalling ook nog een budget nodig is voor een goed zadel en bijbehorend onderhoud en controles.

Vanuit mijn ervaring zeg ik altijd; reserveer zo’n € 1500,- Tref je een goedkoper zadel, dan heb je mazzel en kun je nog wat leuke dekjes scoren van de rest van je budget, of je geeft je paard een lekkere behandeling van een masseur of osteopaat. Een zadel is een grote aanschaf, maar als je berekend dat het gemiddelde zadel 10 tot 15 jaar mee gaat, dan ben je bij een zadel van
€ 1500,- berekend over 10 jaar slechts € 12,50 per maand ( of € 0,41 per dag!) kwijt, los van onderhoud en controles.

Wat is er dan mis met goedkope (boom) zadels? Niet alle goedkopere boomzadels zijn per definitie slecht. Vaak kom je bij de goedkopere en betere merken (Wintec, Tekna, Thorrowgood) uit op een kunststof variant. Niks mis mee, mits goed aangemeten.

Het maken van een goed zadel kost veel tijd. Een zadel is geen fabrieksartikel en wordt met de hand gemaakt en recht in elkaar gezet. Je kunt je voorstellen dat een lederen zadel met een nieuwprijs van € 300,- niet veel kan zijn. Vaak zien we in dit soort zadels ook hele rare vullingen terug, of scheve kussens.

De “doe het zelvers”….

Als zadelpasser zijnde krijg ik ook regelmatig via de digitale weg, de vraag van eigenaren “past dit zadel op mijn paard?” Of “kun je aangeven welke maat mijn paard heeft?” Of “ik wil zeker weten dat dat zadel past voordat je komt, anders is het zonde van het geld” 

Was ons werk maar zo makkelijk dat zadelpassen vanaf een beeldscherm mogelijk zou zijn. 
Er komt echt veel meer kijken bij het passen van een zadel dan alleen het zadel en de ligging ervan beoordelen.

Het klinkt hard, maar als je geen budget hebt, zet je paard dan tot die tijd in de weide, of ga grondwerk doen, totdat je genoeg gespaard hebt.
Je doet niet alleen jezelf, maar vooral je paard een groot plezier met een goede passend zadel van goede kwaliteit, aangemeten door een gediplomeerde en kundige en eerlijke zadelpasser!

Kitty

Admin - 10:10:45 | Een opmerking toevoegen

Opmerking toevoegen

Fill out the form below to add your own comments