Archief

2023:februari
2022:februari | maart | september | november
2021:december

Categorieën

12/27/2021

Boomloos en drukverdeling

Eén van de meest gestelde vragen welke ik in mijn mailbox krijg is de vraag over boomloze zadels en druk verdeling.

Hier valt eigenlijk best veel over te vertellen. 
Vroeger ;-) een jaar of 19 geleden, maakte ik voor het eerst kennis met een boomloos zadel. De bekendere boomloze zadels waren toen nog behoorlijk slap, en na enkele jaren best wel afgeschreven door de dunne materialen. Deze zadels kon je vrijwel geheel dubbel klappen. Je kunt je voorstellen, dat wanneer jij als ruiter in de beugels gaat staan, dit niet heel bevorderlijk is voor de rug van je paard. Boomloos heeft doordat het bekend stond als “past altijd” een beetje een negatieve status gekregen. Een beetje net zoals de Wintec zadels, waarbij er gezegd werd, past altijd want het kopijzer is verwisselbaar. Werkelijk zonde, want boomloos kan heel fijn werken voor ruiter en paard, net als Wintec, mits het correct wordt aangemeten én bij jou als paard en ruiter combinatie past.
Juist hier is het een beetje mis gegaan. Veel ruiters zijn zelf gaan experimenteren, ergens ook logisch, want boomloze zadelpassers bestonden destijds vrijwel niet. Vaak ging dit goed, en vaak ook niet, met de nodige gevolgen als druk plekken, stakende paarden en bijbehorende ellende.

De huidige generatie boomloze zadels is daarentegen veel meer solide en gemaakt op een stevigere basis.

Enige tijd geleden heb ik een lezing gegeven over boomloze zadels. Voor deze lezing heb ik dagen lang op internet door gebracht om alle mogelijk wetenschappelijke onderzoeken naar boomloze zadels naar boven te krijgen. 

( voor wie geïnteresseerd is: https://scholar.google.nl/scholar?hl=en&as_sdt=0%2C5&as_vis=1&q=treeless+saddle+&btnG= )

Ik moet zeggen, ik was best een beetje teleurgesteld. De onderzoeken zijn schaars en niet heel recent, en het is nauwelijks te achterhalen met welke combinatie ( zadel, type pad, inlagen, type paard, type ruiter/ niveau ruiter) er gereden is. Desondanks kwamen de geteste boomloze zadels niet heel slecht uit de test.

Door mijn eigen jaren lange ervaring met boomloze zadels, heb ik op vrijwel alle merken en modellen weleens gereden en heb ik de Kifra-pad, speciaal voor boomloze zadels ontwikkeld.

Boomloos kan voor veel paarden een uitkomst zijn. Sommige ruiters kiezen voor boomloos omdat deze zadels vaak budget vriendelijker zijn, makkelijker aanpasbaar, ze meer gevoel geven tussen ruiter en paard, en vaak ook heel comfortabel zitten.

Zelf kom ik voor bijvoorbeeld Freemax en Silverado boomloze westernzadels bij veel “niet western” combinaties. Er is zeker niets mis met een goed aangemeten boomzadel, sterker nog, soms kom ik combinaties tegen waarbij boomloos niet werkt, of voor de ruiter die zijn of haar balans er niet in kan vinden, of voor het paard qua pasvorm, of een paard wat zich niet prettig voelt bij zoveel ruitergevoel. Dan adviseer ik om voor een goed aangemeten boomzadel te kiezen.

Wel ben ik van mening dat je goed moet nadenken wat je met je paard wil gaan doen. Heb je spring ambities op redelijk hoog niveau? Dan is mijn advies om eerder voor een boomzadel te kiezen. Bij de landing komt dusdanig veel druk van de ruiter op de stijgbeugelhaken, en daarmee de boom, dat je liever kiest voor een vaste, niet flexibele boom.

Voor alle zadels geldt, boom of boomloos, zadels moeten goed aangemeten worden voor zowel paard als ruiter. Alleen dan krijg je de juiste drukverdeling voor je paard.

Admin - 18:22 | Een opmerking toevoegen

Opmerking toevoegen

Fill out the form below to add your own comments

Om geautomatiseerde spam zoveel mogelijk te beperken, is deze functie beveiligd met een captcha.

Hiervoor moet inhoud van de externe dienstverlener Google worden geladen en moeten cookies worden opgeslagen.