Archief

2023:februari
2022:februari | maart | september | november
2021:december

Categorieën

12/27/2021

Zadelverkoper of zadelpasser?

Waar let jij op bij het kiezen van een zadelpasser? Of ga jij voor de zadelverkoper?

Hoe je er achter kunt komen of jouw zadelpasser de juiste persoon is voor jou en je paard?

Controleer of jouw zadelpasser:

- Gediplomeerd is 
- Aangesloten is bij de VZTD, de beroepsvereniging Voor Zadel en Tuig Deskundigen. Alleen gediplomeerde zadelpassers, tuigmakers en zadelmakers kunnen lid worden van de beroepsvereniging en dienen ieder jaar voldoende bijscholingspunten te behalen om lid te mogen blijven.
Daarnaast kun je bij de geschillencommissie van de VZTD terecht voor vragen of klachten omtrent de aanschaf van een zadel.
- Werkt volgens het protocol zoals voorgeschreven door zijn of haar opleiding en de VZTD beroepsvereniging

Een goede zadelpasser heeft naast kennis van zadels ook kennis van de anatomie en biomechanica van je paard en kennis van houding en zit van de ruiter.
Uitgebreid onderzoek van het paard zowel in stand als in beweging is één van onderdelen van het zadelpasconsult en geeft belangrijke informatie voor het passen van een zadel.
Voor het passen van een zadel wordt je paard altijd eerst opgemeten. Dit noemen we het maken van een template en geeft belangrijke informatie over de ontwikkeling van je paard.

Een zadel wordt altijd in stand en rijdend ( Of bij onbeleerde paarden aan de longe) bekeken.  Dus niet alleen op een stilstaand paard.

Gebruikt je zadelpasser de juiste wol voor het bijvullen van je zadel? Er zijn diverse soorten wol beschikbaar en het is belangrijk dat het zadel wordt bijgevuld met dezelfde wol als er reeds in het zadel zit om klonteren te voorkomen, met alle gevolgen van dien.

Kortom, wees kritisch wanneer je opzoek gaat naar een zadelpasser voor jouw pony of paard.

Zeker weten dat je goed zit? Bekijk de aangesloten zadelpassers van de beroepsvereniging op www.vztd.nl

Admin - 18:34 | Een opmerking toevoegen