Archief

2023:februari
2022:februari | maart | september | november
2021:december

Categorieën

11/07/2022

Glijdt de deken van jouw paard altijd naar één kant?

1.png

Al meer dan 15 jaar doet Centaur Biomechanics onderzoek naar de bewegingspatronen van paarden en de invloed van harnachement op en om het paard en vice versa.
In mijn werk als zadelpasser heb ik vrij regelmatig te maken met scheefzakkende zadels. In bijna alle gevallen is, wanneer we het paard even laten bewegen zonder een ruiter erop al zichtbaar wat de reden is van het scheef zakken van een zadel.
Op basis van meerdere wetenschappelijke studies, is het paard de primaire factor voor het scheef zakken van een zadel. Het zadel zelf en de ruiter volgen de bewegingen van het paard.
Over het algemeen glijdt het zadel naar één kant, de kant waar het zadel naar toe glijdt is consistent en komt voornamelijk voor op één hand (d.w.z. een zadel dat naar rechts glijdt, treedt op wanneer het paard (en ruiter) linksom rijden , en vice versa voor paarden die het zadel naar links “wegduwen”).

Een schuivend zadel wordt voornamelijk veroorzaakt door de beweging van het paard . Denk hierbij aan kreupelheid of bewegingsasymmetrie.
Centaur Biomechanics heeft onderzoek gedaan of er een verband is tussen een schuivend zadel en het schuiven van een deken.
Tot op heden heeft men ontdekt dat paarden met een weg zakkende deken (links of rechts) een grotere mate van bewegingsasymmetrie hadden dan paarden waarbij de deken centraal bleef liggen. Het is belangrijk op te merken dat zelfs bij paarden waarbij de deken centraal bleef liggen, bewegingsasymmetrie nog steeds zichtbaar was, maar niet van dezelfde grootte was als de paarden waar de deken naar één kant gleed.

De dekens zakten scheef naar dezelfde kant, als waar het zadel naar toe weg zakt.
Als de deken van jouw paard over het algemeen recht blijft en de deken zonder aanwijsbare reden naar één kant begint te glijden, kan dit een vroege indicator zijn van bewegingsasymmetrie.
Uiteraard spelen pasvorm en sluitingen van de deken ook een belangrijke rol bij het stabiel blijven liggen van een deken.

Meer weten? https://www.centaurbiomechanics.co.uk/blog/?ID=16&dbId=2152

Admin - 08:47 | Een opmerking toevoegen