Archief

2023:februari
2022:februari | maart | september | november
2021:december

Categorieën

02/21/2023

De aanschaf van een tweedehands zadel

Regelmatig krijgen ik en mijn college zadelpassers de vraag; “heb je ook tweedehands zadels?”

Mijn antwoord daarop is vrijwel altijd ‘nee’. Af en toe heb ik in mijn assortiment een 2e hands zadel door inruil verkregen. Deze zadels zijn altijd in het verleden bij mij aangeschaft door de inruiler. Waarom accepteer ik alleen die tweedehands zadel? Alleen van deze zadels weet ik de onderhoudshistorie.

Ik krijg ook vaak de vraag; “maar kun je dan niet de juiste maten opmeten dan kan ik zelf op zoek gaan?”

Helaas, die vlieger gaat ook niet altijd op. Wat ik vandaag aan trof is daar een mooi voorbeeld van:

Op het filmpje bij dit bericht zie je twee keer een Medium Wide kopijzer. Het onderste Medium Wide kopijzer zat in het zadel van de klant die ze - op mijn advies - tweedehands is gaan zoeken. Bij het opleggen van het zadel werd al snel duidelijk dat deze niet ging passen. Dat was vreemd, want ik heb tenslotte geadviseerd om op zoek te gaan naar specifiek dit merk zadel met een Medium Wide kopijzer.

Ik heb naast het tweedehands kopijzer, een kopijzer uit mijn eigen voorraad gelegd. Zoals je op het filmpje ziet, is het kopijzer uit het tweedehands zadel smaller geperst. De verkoper valt niets kwalijk te nemen overigens, die heeft dit waarschijnlijk helemaal niet geweten.

Zelfs wanneer je na een pasconsult met je zadelpasser op zoek gaat naar het juiste merk met de juiste maat, kun je er niet blindelings vanuit gaan dat het dan dus wel zal passen. Dit is helaas niet de eerste keer dat ik een geperst verwisselbaar kopijzer, of een scheve boom, of een gebroken boom of een waardeloze vulling tegen kom in een tweedehands zadel.

Tip 1: vraag dus altijd aan je zadelpasser of hij of zij werkt en bekend is met het merk zadel wat je hebt aangeschaft en eventueel geschikte losse kopijzers mee kan nemen tijdens het zadelpasconsult.

Tip 2: wil je toch graag een 2e hands zadel, zorg dan dat je een (gediplomeerde) zadelpasser zoekt die 2e hands zadels heeft. Deze kan je vertellen wat de staat van de boom is. Niet alleen van buitenaf, maar ook het zadel open heeft gemaakt, de gehele boom heeft nagekeken op breuken, scheuren en scheefheden en het zadel ook aflevert met een goede veerkrachtige gelijkmatige vulling.

Tip 3: laat, indien je toch besluit zelf een zadel particulier aan te schaffen, deze altijd na kijken op eventuele breuken in de boom, scheefheden en een correcte vulling. Pas dan kun je samen met je zadelpasser kritisch gaan kijken of het zadel op jouw paard past, of passend te maken is, en ook geschikt is voor jou als ruiter.

Daar doe je jouw paard, jezelf en ons als zadelpassers een groot plezier mee!

WhatsApp Video 2023-02-21 at 20.15.57.mp4

Admin - 20:17 | Een opmerking toevoegen