FlatPress My FlatPress blog FlatPress Admin 2023 2023-01-28T20:03:35+00:00 Admin ~/ Gʟɪᴊᴅᴛ ᴅᴇ ᴅᴇᴋᴇɴ ᴠᴀɴ ᴊᴏᴜᴡ ᴘᴀᴀʀᴅ ᴀʟᴛɪᴊᴅ ɴᴀᴀʀ ᴇ́ᴇ́ɴ ᴋᴀɴᴛ? ~/?x=entry:entry221107-084732 2022-11-07T08:47:32+00:00 2022-11-07T08:47:32+00:00

1.png

Al meer dan 15 jaar doet Centaur Biomechanics onderzoek naar de bewegingspatronen van paarden en de invloed van harnachement op en om het paard en vice versa.
In mijn werk als zadelpasser heb ik vrij regelmatig te maken met scheefzakkende zadels. In bijna alle gevallen is, wanneer we het paard even laten bewegen zonder een ruiter erop al zichtbaar wat de reden is van het scheef zakken van een zadel.
Op basis van meerdere wetenschappelijke studies, is het paard de primaire factor voor het scheef zakken van een zadel. Het zadel zelf en de ruiter volgen de bewegingen van het paard.
Over het algemeen glijdt het zadel naar één kant, de kant waar het zadel naar toe glijdt is consistent en komt voornamelijk voor op één hand (d.w.z. een zadel dat naar rechts glijdt, treedt op wanneer het paard (en ruiter) linksom rijden , en vice versa voor paarden die het zadel naar links “wegduwen”).

Een schuivend zadel wordt voornamelijk veroorzaakt door de beweging van het paard . Denk hierbij aan kreupelheid of bewegingsasymmetrie.
Centaur Biomechanics heeft onderzoek gedaan of er een verband is tussen een schuivend zadel en het schuiven van een deken.
Tot op heden heeft men ontdekt dat paarden met een weg zakkende deken (links of rechts) een grotere mate van bewegingsasymmetrie hadden dan paarden waarbij de deken centraal bleef liggen. Het is belangrijk op te merken dat zelfs bij paarden waarbij de deken centraal bleef liggen, bewegingsasymmetrie nog steeds zichtbaar was, maar niet van dezelfde grootte was als de paarden waar de deken naar één kant gleed.

De dekens zakten scheef naar dezelfde kant, als waar het zadel naar toe weg zakt.
Als de deken van jouw paard over het algemeen recht blijft en de deken zonder aanwijsbare reden naar één kant begint te glijden, kan dit een vroege indicator zijn van bewegingsasymmetrie.
Uiteraard spelen pasvorm en sluitingen van de deken ook een belangrijke rol bij het stabiel blijven liggen van een deken.

Meer weten? https://www.centaurbiomechanics.co.uk/blog/?ID=16&dbId=2152

Zadel nieuws! ~/?x=entry:entry220905-151451 2022-09-05T15:14:51+00:00 2022-09-05T15:14:51+00:00

Zadel nieuws!

Het is alweer even geleden dat ik hier de laatste blog plaatste, en inmiddels is er ook veel gebeurd achter de schermen. De vakantie is voorbij, de bestellingen zijn weer ingepakt, de mail is weer bijgewerkt en de agenda zit al behoorlijk vol de komende periode en er is zadelnieuws!

Zoals sommige van jullie niet ontgaan is, is er een nieuw zadelmerk aan het assortiment toegevoegd; GFS!
GFS is een prachtig en veelzijdig zadelmerk uit Engeland Walsall. Tijdens mijn opleiding in Engeland enkele jaren geleden ben ik in aanmerking gekomen met de GFS zadels. Vorig jaar besloot ik deze zadels toe te voegen aan het assortiment, en met succes. Veel paarden en ruiters worden blij van de GFS zadels. De zadels zijn ruim aanpasbaar door de verwisselbare kopijzers. Daarnaast ontbreekt het ook niet aan comfort voor de ruiter. Een goed zadel voldoet voor mij aan deze eigenschapen. Kwaliteit, in zowel de boom als het leder, een goede pasvorm, mooie veerkrachtige kussens voor de rug van het paard, ruime opties voor verschillende singelposities, en een goede uitgebalanceerde zit voor de ruiter. Kortom, voor mij een plezier om mee te mogen werken!

In mijn vakantie heb ik niet stil gezeten en ben ik naar Düsseldorf gereden voor een meeting met Geoff en Jenelle van GFS. Helaas lukte het mij niet om op korte termijn naar Engeland te gaan wegens een drukke agenda, dus dit was een fijne oplossing.
Samen met GFS zal ik een nieuw zadelmodel gaan ontwerpen. In oktober reis ik af naar de fabriek in Engeland om het eerste model te kunnen bekijken en te bespreken of er nog veranderingen nodig zijn. Spannend en super tof!

Door de toevoeging van het ruime assortiment GFS zadels zullen er een aantal merken gaan verdwijnen uit het assortiment van Kifrahorse Saddle Fitting.

Geen zorgen voor de western liefhebbers, de geliefde Freemax en Silverado zadels blijven natuurlijk gewoon!

De website zal t.z.t. wat aanpassingen ondergaan.

Inmiddels zijn de GFS zadels al bij verschillende dealers te verkrijgen, namelijk bij Stephanie van Saddlery Heemskerk en Maaike Rispens van zadelmakerij Rispens. De GFS zadels worden alleen verkocht door gediplomeerde zadelpassers, welke regelmatig bijscholingen volgen om met de meest recente kennis op zak op de juiste wijze een zadel bij jouw pony of paard aan te meten.

Tijdens mijn vakantie in Oostenrijk heb ik echter ook niet stil gezeten en wat hoofdstukken van  “The Horse Inside Out” afgerond, welke ik volg via Equine studies. 

Ook ben ik al enige tijd ben ik bezig met een nieuw lijn zadeldekjes met gave stofjes en printjes, voor zowel boom als boomloze zadels, engels en western en een model voor IJslander zadels. Deze dekjes komen met inlagenvakken, geschikt voor boomloze zadels, maar ook om boomzadels iets meer uit te kunnen balanceren, bijvoorbeeld wanneer je zadel niet gemakkelijk aanpasbaar is, of wanneer je een zadel op meerdere paarden gebruikt. Ook voor maneges is dit ideaal, want je hebt nooit meer gedoe met losse onderleggers. 

Hou de facebook pagina in de gaten voor meer informatie.

Ik kijk uit naar de komende maanden!

Kitty

301563050_3317167845276411_939713008759211152_n.jpg

When not to sell or fit a saddle. ~/?x=entry:entry220308-130756 2022-03-08T13:07:56+00:00 2022-03-08T13:07:56+00:00

When not to sell or fit a saddle, of tewel: wanneer wil je als zadelpasser geen zadels passen of aanmeten?

In onderstaande video wordt in het engels duidelijk uitgelegd wanneer een zadelpasser geen zadels past of aanmeet.

When not to fit a saddle Youtube Video

Reden om (nog) geen zadels te passen of aan te meten:
- Paard is te jong
- Paard heeft te veel overgewicht of is juist te mager
- Paard is in slechte conditie, rugspier is niet of onder ontwikkeld en niet in staat om ruitergewicht te dragen - veel voorkomend!horseback.jpg
- Paard is kreupel, of vertoont andere ongemakken
- Ruiter is te zwaar voor het paard. Te zwaar betekend meer dan 15 tot 20% van het (gezonde!) lichaamsgewicht van het paard.
- Ruiter paard combinatie is niet matchend, denk aan een ruiter welke een 18 inch zadel nodig heeft en waarbij het paard maximaal 16,5 inch draagvlak heeft

Wees kritisch naar jezelf en naar je paard. 
Uiteindelijk wil iedereen dat het paard vrolijk, blij, fit en werkwillend is onder een zadel en tijdens het rijden

weight.jpg

Help mijn zadel schuift! ~/?x=entry:entry220214-174646 2022-02-14T17:46:46+00:00 2022-02-14T17:46:46+00:00

Een veel gehoorde vraag in mijn werk is; help mijn zadel schuift, wat is er aan de hand?

Allereerst moet er een onderscheid gemaakt worden op welk moment een zadel schuift.
Gebeurd dit tijdens het op stappen? Aan het einde van je rit, of tijdens het rijden? En met wat voor paarden ruiter hebben we te maken. 

Wat ik veel in mijn werk zie zijn zadels die schuiven door de scheefheid van het paard. Voorbeeld: Een links gebogen paard duwt veelal het zadel naar rechts in de wending. Ga jij als ruiter daarin mee, dan heb je een schuivend zadel met een scheef zittende ruiter. Ongewenst, en een belemmering voor je paard. Dit soort scheefheden en daarmee scheef zakken van je zadel moeten rij technisch opgelost worden. Dit kun je doen door les te nemen, je te verdiepen in bijvoorbeeld Centered Riding of eens les te nemen op Joker ( zie https://www.jokerthehorsesimulator.com/nl_NL/ ) en door je paard te trainen, al dan niet vanaf de grond.

Screen Shot 2020-02-10 at 16.21.41.png
                                                       foto bron: http://www.centaurbiomechanics.co.uk/rider-analysis/

Een andere reden waarom een zadel kan schuiven heeft te maken met de conformatie van het paard. Denk hierbij aan ronde stevige paarden, en paarden met overgewicht. Dit type paard is gebaat bij een zadel gemaakt voor brede paarden, zodat het “aangrijpingspunt” van de boom en kussens overeen komt met de bouw van het paard en stabiliteit geeft. Ook de invloed van de ruiter speelt mee. Een goede “core stability” is belangrijk om je paard goed te kunnen rijden en trainen. Het helpt tenslotte niet mee in de balans van je zadel ( nog los van hoe dit voor je paard moeten voelen ) als je als een zak aardappelen op je paard zit, zonder enige controle over je eigen lichaam.

Naar voren schuivende zadels
Een zadel wat naar voren schuift kan ook verschillende oorzaken hebben. Een zadel wat bijvoorbeeld te breed is kan schuiven, maar ook een paard met een lastige bouw kan uitnodigen tot een schuivend zadel. Hier zal naar een geschikte oplossing gezocht moeten worden. Soms is het gebruik van een onjuiste singel de oorzaak. 
Wat we in de praktijk ook nog tegen komen zijn ruiters die onbewust met de zit het zadel naar voren toe duwen. De enige remedie is hiervoor goed les nemen. Trek in alle gevallen nooit de singel strak aan om stabiliteit te creëren. 

SaddleSlip.jpg

Nieuwe Tarieven 2022 ~/?x=entry:entry211227-191628 2021-12-27T19:16:28+00:00 2021-12-27T19:16:28+00:00

Ook Kifrahorse Saddle Fitting ontkomt er niet aan om in 2022 een prijsverhoging toe te passen.

Zadels, materialen, opleidingen, brandstof, alles wordt helaas duurder. 
Om de kwaliteit en service te kunnen leveren welke jullie gewend zijn ben ik genoodzaakt de tarieven te verhogen. 

De nieuwe tarieven gaan in op 1 januari 2022 en vind je hier terug

download.png

Zadelverkoper of zadelpasser? ~/?x=entry:entry211227-183458 2021-12-27T18:34:58+00:00 2021-12-27T18:34:58+00:00

Waar let jij op bij het kiezen van een zadelpasser? Of ga jij voor de zadelverkoper?

Hoe je er achter kunt komen of jouw zadelpasser de juiste persoon is voor jou en je paard?

Controleer of jouw zadelpasser:

- Gediplomeerd is 
- Aangesloten is bij de VZTD, de beroepsvereniging Voor Zadel en Tuig Deskundigen. Alleen gediplomeerde zadelpassers, tuigmakers en zadelmakers kunnen lid worden van de beroepsvereniging en dienen ieder jaar voldoende bijscholingspunten te behalen om lid te mogen blijven.
Daarnaast kun je bij de geschillencommissie van de VZTD terecht voor vragen of klachten omtrent de aanschaf van een zadel.
- Werkt volgens het protocol zoals voorgeschreven door zijn of haar opleiding en de VZTD beroepsvereniging

Een goede zadelpasser heeft naast kennis van zadels ook kennis van de anatomie en biomechanica van je paard en kennis van houding en zit van de ruiter.
Uitgebreid onderzoek van het paard zowel in stand als in beweging is één van onderdelen van het zadelpasconsult en geeft belangrijke informatie voor het passen van een zadel.
Voor het passen van een zadel wordt je paard altijd eerst opgemeten. Dit noemen we het maken van een template en geeft belangrijke informatie over de ontwikkeling van je paard.

Een zadel wordt altijd in stand en rijdend ( Of bij onbeleerde paarden aan de longe) bekeken.  Dus niet alleen op een stilstaand paard.

Gebruikt je zadelpasser de juiste wol voor het bijvullen van je zadel? Er zijn diverse soorten wol beschikbaar en het is belangrijk dat het zadel wordt bijgevuld met dezelfde wol als er reeds in het zadel zit om klonteren te voorkomen, met alle gevolgen van dien.

Kortom, wees kritisch wanneer je opzoek gaat naar een zadelpasser voor jouw pony of paard.

Zeker weten dat je goed zit? Bekijk de aangesloten zadelpassers van de beroepsvereniging op www.vztd.nl

Boomloos en drukverdeling ~/?x=entry:entry211227-182206 2021-12-27T18:22:06+00:00 2021-12-27T18:22:06+00:00

Eén van de meest gestelde vragen welke ik in mijn mailbox krijg is de vraag over boomloze zadels en druk verdeling.

Hier valt eigenlijk best veel over te vertellen. 
Vroeger ;-) een jaar of 19 geleden, maakte ik voor het eerst kennis met een boomloos zadel. De bekendere boomloze zadels waren toen nog behoorlijk slap, en na enkele jaren best wel afgeschreven door de dunne materialen. Deze zadels kon je vrijwel geheel dubbel klappen. Je kunt je voorstellen, dat wanneer jij als ruiter in de beugels gaat staan, dit niet heel bevorderlijk is voor de rug van je paard. Boomloos heeft doordat het bekend stond als “past altijd” een beetje een negatieve status gekregen. Een beetje net zoals de Wintec zadels, waarbij er gezegd werd, past altijd want het kopijzer is verwisselbaar. Werkelijk zonde, want boomloos kan heel fijn werken voor ruiter en paard, net als Wintec, mits het correct wordt aangemeten én bij jou als paard en ruiter combinatie past.
Juist hier is het een beetje mis gegaan. Veel ruiters zijn zelf gaan experimenteren, ergens ook logisch, want boomloze zadelpassers bestonden destijds vrijwel niet. Vaak ging dit goed, en vaak ook niet, met de nodige gevolgen als druk plekken, stakende paarden en bijbehorende ellende.

De huidige generatie boomloze zadels is daarentegen veel meer solide en gemaakt op een stevigere basis.

Enige tijd geleden heb ik een lezing gegeven over boomloze zadels. Voor deze lezing heb ik dagen lang op internet door gebracht om alle mogelijk wetenschappelijke onderzoeken naar boomloze zadels naar boven te krijgen. 

( voor wie geïnteresseerd is: https://scholar.google.nl/scholar?hl=en&as_sdt=0%2C5&as_vis=1&q=treeless+saddle+&btnG= )

Ik moet zeggen, ik was best een beetje teleurgesteld. De onderzoeken zijn schaars en niet heel recent, en het is nauwelijks te achterhalen met welke combinatie ( zadel, type pad, inlagen, type paard, type ruiter/ niveau ruiter) er gereden is. Desondanks kwamen de geteste boomloze zadels niet heel slecht uit de test.

Door mijn eigen jaren lange ervaring met boomloze zadels, heb ik op vrijwel alle merken en modellen weleens gereden en heb ik de Kifra-pad, speciaal voor boomloze zadels ontwikkeld.

Boomloos kan voor veel paarden een uitkomst zijn. Sommige ruiters kiezen voor boomloos omdat deze zadels vaak budget vriendelijker zijn, makkelijker aanpasbaar, ze meer gevoel geven tussen ruiter en paard, en vaak ook heel comfortabel zitten.

Zelf kom ik voor bijvoorbeeld Freemax en Silverado boomloze westernzadels bij veel “niet western” combinaties. Er is zeker niets mis met een goed aangemeten boomzadel, sterker nog, soms kom ik combinaties tegen waarbij boomloos niet werkt, of voor de ruiter die zijn of haar balans er niet in kan vinden, of voor het paard qua pasvorm, of een paard wat zich niet prettig voelt bij zoveel ruitergevoel. Dan adviseer ik om voor een goed aangemeten boomzadel te kiezen.

Wel ben ik van mening dat je goed moet nadenken wat je met je paard wil gaan doen. Heb je spring ambities op redelijk hoog niveau? Dan is mijn advies om eerder voor een boomzadel te kiezen. Bij de landing komt dusdanig veel druk van de ruiter op de stijgbeugelhaken, en daarmee de boom, dat je liever kiest voor een vaste, niet flexibele boom.

Voor alle zadels geldt, boom of boomloos, zadels moeten goed aangemeten worden voor zowel paard als ruiter. Alleen dan krijg je de juiste drukverdeling voor je paard.

Boommaten ~/?x=entry:entry211227-180404 2021-12-27T18:04:04+00:00 2021-12-27T18:04:04+00:00

Welke boommaat heeft mijn paard nu eigenlijk?🧐📏 Soms komen we zadels tegen waarvan de maat van de boom niet het daadwerkelijke probleem is waardoor het zadel niet past.

De boom van het zadel heeft een grote invloed op de pasvorm
Op de foto hieronder zie je 5 verschillende zadelbomen. Deze zien er allemaal heel anders uit, toch hebben ze allemaal dezelfde maat; namelijk medium-wide. Je kunt je voorstellen dat je deze verschillende bomen toch niet allemaal op hetzelfde paard kunt leggen.

83485588_1189158488101305_5008150850017937009_n.jpg