Kifrahorse Saddle Fitting

              Gediplomeerde Zadelpasservice voor boom én boomloze zadels

Meest recente 5 inzendingen

  • De aanschaf van een tweedehands zadel
  • Glijdt de deken van jouw paard altijd naar één kant?
  • Zadel nieuws!
  • When not to sell or fit a saddle.
  • Help mijn zadel schuift!

Geen nieuwe opmerkingen

  • Geen opmerkingen

Archief

2023:februari
2022:februari | maart | september | november
2021:december

Categorieën

14.02.2022

Help mijn zadel schuift!

Een veel gehoorde vraag in mijn werk is; help mijn zadel schuift, wat is er aan de hand?

Allereerst moet er een onderscheid gemaakt worden op welk moment een zadel schuift.
Gebeurd dit tijdens het op stappen? Aan het einde van je rit, of tijdens het rijden? En met wat voor paarden ruiter hebben we te maken. 

Wat ik veel in mijn werk zie zijn zadels die schuiven door de scheefheid van het paard. Voorbeeld: Een links gebogen paard duwt veelal het zadel naar rechts in de wending. Ga jij als ruiter daarin mee, dan heb je een schuivend zadel met een scheef zittende ruiter. Ongewenst, en een belemmering voor je paard. Dit soort scheefheden en daarmee scheef zakken van je zadel moeten rij technisch opgelost worden. Dit kun je doen door les te nemen, je te verdiepen in bijvoorbeeld Centered Riding of eens les te nemen op Joker ( zie https://www.jokerthehorsesimulator.com/nl_NL/ ) en door je paard te trainen, al dan niet vanaf de grond.

Screen Shot 2020-02-10 at 16.21.41.png
                                                       foto bron: http://www.centaurbiomechanics.co.uk/rider-analysis/

Een andere reden waarom een zadel kan schuiven heeft te maken met de conformatie van het paard. Denk hierbij aan ronde stevige paarden, en paarden met overgewicht. Dit type paard is gebaat bij een zadel gemaakt voor brede paarden, zodat het “aangrijpingspunt” van de boom en kussens overeen komt met de bouw van het paard en stabiliteit geeft. Ook de invloed van de ruiter speelt mee. Een goede “core stability” is belangrijk om je paard goed te kunnen rijden en trainen. Het helpt tenslotte niet mee in de balans van je zadel ( nog los van hoe dit voor je paard moeten voelen ) als je als een zak aardappelen op je paard zit, zonder enige controle over je eigen lichaam.

Naar voren schuivende zadels
Een zadel wat naar voren schuift kan ook verschillende oorzaken hebben. Een zadel wat bijvoorbeeld te breed is kan schuiven, maar ook een paard met een lastige bouw kan uitnodigen tot een schuivend zadel. Hier zal naar een geschikte oplossing gezocht moeten worden. Soms is het gebruik van een onjuiste singel de oorzaak. 
Wat we in de praktijk ook nog tegen komen zijn ruiters die onbewust met de zit het zadel naar voren toe duwen. De enige remedie is hiervoor goed les nemen. Trek in alle gevallen nooit de singel strak aan om stabiliteit te creëren. 

SaddleSlip.jpg

Admin - 17:46 | Een opmerking toevoegen