Waarom een zadelpasconsult?
Een niet goed passend zadel of een zadel met achterstallig onderhoud, kan zich uiten in ernstige gedragsproblemen, lichamelijke problemen én rij technische problemen. Problemen die je graag wil voorkomen.
Het is raadzaam om 2 keer per jaar de ligging en staat van je zadel te laten controleren. Paarden veranderen onder andere door management, training, blessures en ziektes en mede daarom is het belangrijk om op tijd je zadel te laten controleren.
Een wol gevuld zadel heeft gemiddeld één keer in de de 2 á 3 jaar (afhankelijk van de rij intensiteit) een geheel nieuwe vulling nodig.
Wat gebeurt er tijdens een zadelpasconsult?
Een perfect passend zadel voor paard én ruiter en een eerlijk advies is waar Kifrahorse Saddle Fitting voor staat. Om een zadel perfect passend aan te meten óf om te kijken of je huidige zadel nog past is een uitgebreid zadelpasconsult noodzakelijk. Bij een zadelpasconsult wordt er altijd in stand en rijdend (of aan de longeerlijn indien je paard nog niet zadelmak is) meegekeken om de ligging en pasvorm van een zadel goed te kunnen beoordelen, voor zowel ruiter als paard
Ik werk volgens de MSFC en VZTD richtlijnen. Het paardenwelzijn staat altijd voorop.
Past je huidige zadel nog goed, dan krijg je hierover altijd een eerlijk advies. Wil je liever een nieuw zadel of is je huidige zadel niet meer passend te maken? Dan helpt Kifrahorse Saddle Fitting je met een passende oplossing.
Een zadelpasconsult duurt 1,5 tot 2 uur.
Tijdens het zadelpasconsult doorlopen we de volgende stappen:
Anamnese:
.Tijdens de anamnese maak ik kennis met je paard en noteer ik informatie die van belang is om rekening mee te houden tijdens het zadelpassen. Denk bijvoorbeeld aan de ziektegeschiedenis van je paard, specifiek gedrag of blessures uit het verleden welke van invloed kunnen zijn gerelateerd aan het zadel.
Conformatie:
De conformatie (bouw) van je paard speelt een belangrijke rol. Aan de hand van de conformatie kan er vaak al een selectie worden gemaakt welke zadels er in aanmerking kunnen komen om te passen. Tijdens het bekijken van de conformatie let ik onder andere op afwijkingen, scheefheden, stand en gelijkheid schouders, bekken en beenstand.
Palpatie:
Tijdens het palperen (afvoelen) van je paard probeer ik zoveel mogelijk informatie te krijgen die belangrijk is voor het aanmeten van een nieuw zadel of aanpassing van je eigen zadel. Tijdens de palpatie let ik onder andere op wondjes, temperatuurverschillen, gevoeligheden van de rug, hals en schouders
Locomotie:
Hierbij bekijk ik de beweging van je paard in stap en draf op een harde ondergrond. Tijdens de locomotie komt er al veel informatie naar voren over het bewegingspatroon van het paard. Vaak zien we hierbij de scheefheid van het paard naar voren komen.
Vanzelfsprekend worden er alleen zadels gepast en wordt er alleen gereden als blijkt dat het paard geen tekenen van pijn of ziekte vertoont.
Templates:
Indien er uit het lichamelijke onderzoek geen bijzonderheden komen kunnen we overgaan tot het maken van templates (rug afdruk) Het maken van een template is belangrijk om de boommaat op te kunnen meten van de merken uit het assortiment van Kifrahorse Saddle Fitting, maar ook om de ontwikkeling van je paard te kunnen monitoren over een langere periode.
Zadel controle huidige zadel:
Ik voer hierbij een veiligheidscheck uit van je huidige zadel, controleer deze op gebreken, de vulling van de kussens en de ligging op je paard. Je krijgt hierbij altijd een eerlijk advies. Past het huidige zadel nog goed, maar heeft het een aanpassing nodig dan bekijken we wat er mogelijk is en wat je wensen zijn.
Aanmeten nieuw zadel:
Bij het aanmeten van een nieuw zadel begin ik met het passen van verschillende zadels. Hierbij geef ik je informatie over het zadel en waarom het zadel wel of niet geschikt is voor je paard. Nadat we een selectie aan zadels hebben gemaakt gaan we over tot het rijden. Dit is een belangrijk onderdeel, want naast dat het zadel goed op je paard moet passen en er fijn onder moet kunnen bewegen, wil ik ook weten of jij goed en fijn in het zadel kunt zitten. Ik let hierbij op diverse factoren bij zowel paard als ruiter.
Kun je nog niet rijden omdat je een jong paard hebt? Geef dit van te voren door, dan denk ik graag mee aan een oplossing.
Wat kun jij als eigenaar doen?
- Zorg voor een plek waar je paard goed vast kan staan en waar genoeg ruimte is om om je paard heen te kunnen lopen
- Zorg voor een plek waar we droog en uit de wind kunnen staan.
- Zorg voor een gepoetst en droog paard en leg al je harnachement klaar
- Draag goed passend schoeisel en zorg voor een goed passende cap in verband met aansprakelijkheid.
- Zorg voor een opstapje.
- Ik plaats mijn bus met zadels bij voorkeur zo dicht mogelijk bij je paard en bij voorkeur bij de rijbaan, zodat we alle tijd zo optimaal kunnen benutten. Sta je op een grote pensionstal? Geef dan van te voren door waar ik mijn bus kan en mag parkeren. Indien je de mogelijkheid hebt om zadels te passen in je rijbaan dan heeft dit de voorkeur