Kifrahorse Saddle Fitting
     Gediplomeerde Zadelpasservice voor boom én boomloze zadels

Hoe is Kifrahorse Saddle Fitting ontstaan, en wie is het gezicht achter Kifrahorse?


Mijn naam is Kitty en mijn bedrijf Kifrahorse.nl is ontstaan in 2015 als webshop. In 2017 ben ik de opleiding voor Master Saddle Fitting Consultant gaan volgen. Daarop volgde mijn zadelpas bedrijf Kifrahorse Saddle Fitting.


Maar wanneer besluit je om zadelpasser te worden?


Vanaf jongs af aan heb ik al interesse in zadels. In 2017 leerde ik mijn huidige ( toen nog verzorgpony) Amigo kennen, een kruising tussen haflinger x arabisch volbloed. Op het moment dat ik Amigo leerde kennen was hij 17. Duidelijk was dat zijn (boom) zadel niet het meest optimale zadel was voor zijn rug. Maar waar begin je als het niet je eigen pony is, maar je verzorgpony. Via een stalgenoot kwam ik in aanraking met het concept “boomloos rijden”. Nieuwsgierig als ik was wilde ik dit zadel uitproberen en mijn interesse was gewerkt en de aanschaf van een boomloos zadel was een feit. Ik heb de gehele evolutie van boomloze zadels mee mogen maken, en veel merken en modellen getest, puur uit interesse. Toen waren we nog niet bekend met boomloos zadelpassers, en dacht men dat boomloos altijd wel zou passen. Gelukkig weten we inmiddels beter.


Omdat ik de bruine en zwarte dekjes maar saai vond, ben ik de Kifra-pads, speciaal voor boomloze zadels gaan ontwikkelen. Inmiddels worden deze pads wereldwijd verkocht, en hebben we al veel tevreden gebruikers rond rijden.


Inmiddels is er een 2e paard bijgekomen, een IJslandse dame genaamd Saga. Met Saga les ik graag, maak ik de mooiste ritten over de Veluwe, en zo nu en dan rijden we voor de lol een wedstrijdje.


Mijn werk als zadelpasser is ontstaan door een enorme passie voor paarden. Het aanmeten van een zadel gaat verder dan alleen de verkoop. Mijn diepgaande kennis van zowel anatomie als biomechanica dragen bij aan het goed en kundig aanmeten van een zadel. Een zadel moet zowel passen voor paard als de ruiter.


In de loop der jaren heb ik een groot netwerk aan fijne collega’s opgebouwd. Daarnaast werk ik samen met fysiotherapeuten, osteopaten en dierenartsen. Voor mij is het van groot belang om mijn kennis up-to-date te houden.

Mijn motto:

"Een goed passend zadel is een zadel wat perfect past op het paard en waar de ruiter fijn en goed in kan zitten. Ongeacht of dat een boom of boomloos zadel is"


Tijdens mijn werk als zadelpasser denk ik graag met je mee. Ik werk met vrijwel alle merken en soorten zadels en indien ik iets niet in  mijn assortiment heb, heb ik een breed netwerk aan goede en gediplomeerde collega's naar wie ik je kan doorverwijzen. Ik ben aangesloten bij de Beroepsvereniging Voor Zadel en Tuigdeskundigen (VZTD) waar ik tevens in het bestuur zit.Vanuit mijn passie voor zadels ben ik mijzelf verder gaan ontwikkelen in het passen en maken/repareren van zadels. 

Ik ben gediplomeerd MSFC (Master Saddle Fitting Consultant) Zadelpasser én zadelreparateur, en SMS (Society of Master Saddlers) reflocker. Daarnaast volg ik regelmatig cursussen en dissecties om mijn kennis nog meer te vergroten.

Afgeronde opleidingen en cursussen:

Ik volg het hele jaar door opleidingen en bijscholingen. Deze lijst is niet volledig up-to-date maar geeft je een impressie van de opleidingen welke ik gevolgd heb 

2017 Master Saddle Fitting Consultant 
2018 Saddle Flocking course in Frankrijk
2018 Equine studies 2 daagse -  anatomie en palpatie
2019 3 daagse "Whole Horse Dissection" - Equinestudies
2019 Biomechanica 2 daagse -  Equinestudies
2019 Basic reflocking course van de Society of Master Saddles in Engeland
2020 2 daagse “Saddle and bridle” dissectie bij Hofma en van Gelder

2020: Lid bijscholingscommissie en bestuur beroepsvereniging VZTD

2021: Bijscholing verzorgd voor de KNHS instructeursopleiding

2022: Bijscholing verzorgd voor de KNHS instructeursopleiding

2023: Bijscholing Karin Leibbrandt 

2023: Bijscholing verzorgd voor de KNHS instructeursopleiding

Op de planning voor 2024

2024: Body Basics - Equine studies

2024: Masterclass Ruiter - Saskia Heijkants

2024: Bijscholing verzorgd voor de KNHS instructeursopleiding

2024: Dissectie Hofma en Van Gelder

Om lid te mogen zijn van de beroepsvereniging is het een vereiste regelmatig bijscholingen te volgen. Ik volg meerdere keren per jaar bijscholingen om mijn kennis en kunde actueel te houden.

Naast het volgen van bijscholingen schrijf ik zo nu en dan ook artikelen voor magazines en online platforms.

Voor BIT Magazine over boomloze zadels:  

Voor Eyja een artikel over IJslander zadels

Voor de Hippische ondernemer over de noodzaak voor de keuze van een gediplomeerde zadelpasser
Naast het volgen van opleidingen en cursussen geef ik ook op verzoek lezingen