Kifrahorse Saddle Fitting
     Gediplomeerde Zadelpasservice voor boom én boomloze zadels

Wat is het belang van een zadelpasconsult?


Een zadelpasconsult uitgevoerd door een ( gediplomeerde ! ) zadelpasser is belangrijk om ervoor te zorgen dat het zadel van je paard goed past, en blijft passen. Een goede zadelpasser is in staat om een correct advies te kunnen geven over de juiste pasvorm van een zadel voor zowel paard als ruiter. Kitty van Kifrahorse is gediplomeerd MSFC zadelpasser en aangesloten bij de beroepsvereniging voor zadelpassers, www.vtztd.nl 


Waarom een zadelpasconsult?



  • We willen allemaal het beste voor ons paard. Ieder paard verdient een goed passend zadel. Een goed passend zadel, past niet alleen voor het paard correct, maar zorgt er ook voor dat de ruiter op de juiste manier in het zadel kan zitten. Tijdens een zadelpasconsult meten we dus voor zowel paard als ruiter een correct zadel aan.
  • Comfort van het paard: Een slecht passend zadel kan leiden tot ongemak en zelfs pijn bij het paard. Dit kan resulteren in gedragsproblemen, verminderde prestaties en zelfs gezondheidsproblemen, zoals rugpijn en kreupelheden.
  • Optimale prestaties: Een goed passend zadel zorgt voor optimale bewegingsvrijheid van het paard. Het stelt het paard in staat om vrij te bewegen, de rug correct te gebruiken en op een natuurlijke manier te bewegen. Dit draagt bij aan de algemene prestaties.
  • Voorkomen van blessures: Een slecht passend zadel kan drukplekken en wrijving veroorzaken, wat kan leiden tot blessures zoals schuurplekken, kneuzingen, en zelfs zadelwonden. Een zadelpasconsult kan helpen deze problemen te voorkomen.
  • Ruiter comfort: Niet alleen het comfort van het paard is belangrijk, maar ook dat van de ruiter. Een goed passend zadel bevordert een goede zithouding voor de ruiter, wat helpt om de balans te behouden en ongemak of pijn te voorkomen tijdens het rijden.
  • Lange termijn gezondheid van het paard: Door regelmatig een zadelpasconsult uit te voeren, kan men de gezondheid van het paard op lange termijn behouden. Een zadel dat goed past, draagt bij aan het welzijn van het paard en kan helpen om problemen op de lange termijn te voorkomen.

Over het algemeen is een zadelpasconsult een investering in het comfort, de gezondheid en de prestaties van zowel het paard als de ruiter. Een gediplomeerde zadelpasser kan de juiste expertise bieden om ervoor te zorgen dat het zadel optimaal past bij het specifieke paard en de ruiter.




Wat gebeurd er tijdens een zadelpasconsult?


Het is belangrijk om te weten dat iedere gediplomeerde zadelpasser dient te werken volgens een vaste werkwijze. Uiteraard werk ik ook volgens deze werkwijze. Het is namelijk belangrijk om alle gegevens op de juiste manier te verzamelen van jou en je paard om je goed te kunnen helpen en om te kunnen monitoren hoe jouw paard zich ontwikkeld onder het zadel.


Voordat ik bij je langs kom, vraag ik je vooraf om een aantal gegevens over je paard, en in welk type zadel je mogelijk interesse hebt (Dressuur, Spring, Western etc.)

Wanneer ik bij jou op locatie kom, start ik met het onderzoeken van je paard. Ik wil tenslotte alleen een zadel controle of aanmeting doen bij een gezond paard. Ik wil van jou als eigenaar alle belangrijke informatie horen, ik observeer en palpeer je paard. Wat voel ik, reageert je paard ergens gevoelig? Maakt jouw paard bijvoorbeeld gemakkelijk een schoftlift? Hoe is de symmetrie in het lichaam en in de schouders? Hoe staat je paard erbij, wat valt mij op aan de conformatie van je paard?
Daarna maak templates en wil ik je paard graag zien bewegen aan de hand op een harde ondergrond. Al deze informatie is van groot belang in de keuze van een nieuw zadel, of voor de aanpassing van je huidige zadel.


Het is goed om te weten, dat wanneer we besluiten om een nieuw zadel aan te meten, dat ik jou als ruiter daar ook in mee neem. Heb jij lichamelijke beperkingen? Wat is jouw lengte, met welk doel zoek jij een nieuw zadel, waar loop je tegenaan in een huidig zadel? Allemaal van groot belang, want een zadel moet niet alleen passend zijn voor het paard. Een goed passend zadel voor het paard, maar niet voor de ruiter kan ook de nodige problemen geven..


Na het aanpassen of aanmeten van een zadel, wil ik het zadel altijd in beweging zien. Bij voorkeur met de ruiter erop, in alle gangen, zowel links om als rechtsom rijdend, in een rijbaan met een goede bodem.  Alleen dan kan ik de ligging en pasvorm van een zadel goed beoordelen. In niet alle gevallen is dit mogelijk, denk aan jonge onbeleerde paarden, of paarden die aan het revalideren zijn. In die gevallen wil ik een pony of paard aan de longeerlijn zien, en maken we duidelijk afspraken over het opvolgen van een nieuwe afspraak waarbij ik je wel rijdend kan zien met je zadel.

In mijn werk kom ik bij allerlei soorten pony’s en paarden en ruiters. Ruiters met lichamelijk beperkingen, paarden en pony’s met gedragsproblemen, of uitdagende rug vormen. Ik denk graag met je mee. Doordat ik een goede samenwerking heb met veel collega’s uit mijn vakgebied en specialisten op het gebied van training en het behandelen van paarden kan ik je indien nodig doorverwijzen, of ik kan met een collega overleggen indien ik niet het juiste zadel heb liggen voor jou pony of paard.


Zoals je ziet gebeurd er veel tijdens een zadelpasconsult. Een zadel controle duurt gemiddeld een uur, en het aanmeten van een nieuw zadel zo’n 1,5 a 2 uur.


Ondanks dat ik mijn uiterste best doe, is onmogelijk om in 2 uur tijd een inschatting te kunnen maken van de ontwikkeling van jouw paard voor de komende 10 jaar. Zowel het management, als jouw rij technische vaardigheden, en blessures die kunnen opspelen en andere omgevingsfactoren kunnen van invloed zijn op de ontwikkeling van jouw paard. Tijdens een pasconsult doe ik uiteraard mijn best om een zadel aan te meten  voor de lange termijn, echter kan het zijn dat een zadel na verandering van het paard niet meer goed past of is aan te passen. 




Hoe vaak moet ik mijn zadel laten controleren?


Het antwoord hierop is geheel afhankelijk van de leeftijd, training en ontwikkeling van je paard.
1 keer per jaar is het minimale, 2 keer per jaar is het advies. Uiteraard geef ik je een goed advies mee, wanneer ik bij je langs kom.


Wat kun jij als eigenaar doen om een pasconsult of zadel controle prettig te laten verlopen?


  • Zorg voor een plek waar je paard goed vast kan staan en waar genoeg ruimte zodat ik goed en veilig om je paard heen kan lopen
  • Zorg voor een plek waar we droog en uit de wind/ zon kunnen staan.
  • Zorg voor een gepoetst en droog paard en leg al je harnachement klaar. Palperen op een natte en vuile rug is voor mij niet prettig en het kan daardoor zijn dat ik bepaalde signalen mis. Deze verantwoording ligt geheel bij de eigenaar.
  • Draag goed passend schoeisel en zorg voor een goed passende cap in verband met aansprakelijkheid.
  • Zorg voor een opstapje.
  • Zorg voor een rijbaan met goede bodem waarin je alle gangen van je paard zowel linksom als rechtsom kunt laten zien. Alleen dan kan ik de ligging van een zadel goed beoordelen.
  • Ik plaats mijn bus met zadels bij voorkeur zo dicht mogelijk bij je paard en bij voorkeur bij de rijbaan, zodat we alle tijd zo optimaal kunnen benutten. Sta je op een grote pensionstal? Geef dan van te voren door waar ik mijn bus kan en mag parkeren. Indien je de mogelijkheid hebt om zadels te passen in je rijbaan dan heeft dit de voorkeur